Ik ben in 1964 geboren in Geldrop. In 1982 ontving ik mijn VWO-diploma van het Eckart College in Eindhoven en begon met de studie Technische Natuurkunde aan de TU Eindhoven. In 1988 studeerde ik af op een psychoakoestisch onderwerp. In 1995 ontving ik de doctorstitel voor een onderzoek aan de analyse en waarneming van plofklanken. Ik deed 3 jaar postdoc-onderzoek aan University College London, werkte 3 maanden bij Philips Research en 6 jaar bij het Max Planck Instituut voor Psycholingu´stiek in Nijmegen. Ik stopte met de wetenschap in 2004.
    Tijdens mijn jaren aan het Max Planck Instituut begon ik met het schrijven van fictie. Ik volgde de 4-jarige opleiding Verhalen schrijven bij Script+ in Amsterdam. Ik publiceerde verhalen in o.a. Tzum en Lava en behaalde in 2006 een tweede plaats in de landelijke verhalenwedstrijd De brandende pen. In 2008 debuteerde ik met de verhalenbundel Honderd Procent mens bij Nieuw Amsterdam. Deze werd in 2010 gevolgd door de historische roman De tovenaar van Petersburg en in 2012 door de roman Ik ben de zoon van John Lennon.
    Naast het schrijven van fictie run ik het tekstbureau Roel Smits Teksten en Advies. Ik leid cursussen en masterclasses, geef manuscriptadvies, doe vertaalwerk tussen het Engels en het Nederlands en schrijf en redigeer rapporten, nieuwsbrieven en andere teksten. Ik ben getrouwd, heb twee kinderen en woon in Eindhoven.