Honderd procent mens is verschenen in februari 2008.

                   

De pers:

“...hij blaast met een prachtig boek het genre van het korte verhaal weer wat leven in.” Eindhovens Dagblad.

“...humoristische verhalen met een onmiskenbaar bittere ondertoon, waarbij je als lezer weinig illusies hoeft te koesteren over de opgevoerde personages. ... een veelbelovend debuut.” Diverse GPD dagbladen.

“...een waar droomdebuut.” Dagblad De Limburger.

“...in dit verhaal [Het witte hondje Audrey] klopt alles, de personages zijn zeer herkenbaar, ze lιven en juist door de uiteenlopende karakters past alles goed in elkaar.” Leestafel Debutantenpagina.

“...prachtig debuut. Dit boek moet door iedereen gelezen worden!” De verhalensite.

“Helder en puntig geschreven met herkenbare omschrijvingen.” Marie Claire.

“...een prachtige verhalenbundel met acht verhalen over menselijke tekortkomingen.” Scholieren.com.

“...Elk verhaal zit bomvol details en subtiele ontwikkelingen. De verhoudingen tussen de personages worden subliem uitgewerkt en alle verhalen zijn overtuigend. ...acht prachtige verhalen van Roel Smits...” Club Propaganda.

"Smits beschrijft in dit debuut interessante, geloofwaardige karakters en krijgt dit vooral voor elkaar door de rake dialogen, waarbij hij in een paar simpele zinnen sterke karakters en overtuigende situaties weet neer te zetten." Recensieweb.

"Het zijn de vluchtroutes en soms ook heldendaden op de vierkante millimeter, die Smits beschrijft. Paradoxaal genoeg toont hij in zijn consequente keuze voor de drama's van de grijze middenmoot eigenlijk zijn verborgen radicaliteit." NRC Handelsblad.

"...het levert onder zijn handen stuk voor stuk kleine juweeltjes op. Er gebeurt eigenlijk niks bijzonders, maar achter de woorden proeft de lezer een wereld van menselijk onvermogen, overgoten met een bitterzoet waas van berusting." Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad.

"In Honderd procent mens volgen de leuke dialogen elkaar op. Ironie verbindt dat alles, maar vormt ook een masker. Wie dit masker echter wegleest, ziet de tragische eenzaamheid. Een glimlach van herkenning is hier nooit weg, en dat maakt Honderd procent mens ook honderd procent leesbaar." Tijdschrift De Leeswolf.

"De verhalenbundel Honderd procent mens (...) steekt boven het maaiveld aan debuten uit. Heel onderhoudende verhalen over stille wanhoop in een verwende samenleving." Boekblad.